De kwaliteit van de QR-code

Bij QRcode.nl heb je de keuzes klein, medium, hoog, en beste! Hoe zit dit precies en wat is de impact? Dat leggen we in deze blog voor je uit.

Samenvattend

 • De kwaliteit van een QR-code bepaalt hoe goed deze kan worden gescand, zelfs in minder ideale omstandigheden;
 • Een QR-code met een hogere kwaliteit kan meer van de code herstellen als er iets misgaat;
 • In feite betekent dit dat QR-codes met een hogere kwaliteit handiger zijn.
Waarom is de kwaliteit belangrijk?

De kwaliteit van een QR code bepaalt of een QR code is te scannen in niet-optimale situaties.

Een QR-code met hoge kwaliteit is vaak nog te scannen, zelfs als een deel ervan is vervaagd. Bij een QR-code van lagere kwaliteit is dit vaak niet mogelijk, omdat een QR-code met hogere kwaliteit gedetailleerder is. (Zie de afbeeldingen hiernaast).

Normale basis QR-code met de hoogste kwaliteit mogelijk. De QR-code heeft veel blokjes.

QR-code met hoge kwaliteit.

Veel “blokjes” zijn zichtbaar.

Normale basis QR-code met de allerlaagste kwaliteit. De QR-code heeft weinig blokjes.

QR-code met lage kwaliteit.

Er zijn weinig “blokjes” zichtbaar.

Wat gebeurt er als een deel van de QR-code ontbreekt bij het scannen?

Bij een QR-code van hoge kwaliteit is het minder kritisch als een deel ontbreekt. Zelfs als een behoorlijk groot deel van de code ontbreekt, blijft de QR-code nog steeds scanbaar. QR-codes met hogere kwaliteit nemen wel iets meer opslagruimte in dan die met lagere kwaliteit.

2 QR codes, met beide een grijs blok eroverheen, waardoor een deel van de QR code niet te scannen is.

In de bovenstaande afbeelding ontbreekt bij beide QR-codes een even groot deel. Bij de QR-code van lagere kwaliteit (links) werkt het scannen niet meer. Bij de QR-code van hogere kwaliteit (rechts) is dit geen probleem.

2 QR-codes waar bij beide met pen overheen is gekrast.

QR-code met lage en hoge kwaliteit, waar overheen is gekrast. Test nu!

2 QR-codes waar bij beide de rechteronderhoek is weggevallen.

Test hierboven of een van de QR-codes nog scanbaar is nadat een deel is vervaagd.

Waarom kan een QR-code van hogere kwaliteit nog worden gescand als een groot deel ontbreekt?

Bij een QR-code van hoge kwaliteit kan een groter deel van de code worden hersteld als er iets misgaat.

Een QR-code wordt gecorrigeerd wanneer er een deel niet goed kan worden gescand. Bij een QR-code van lage kwaliteit wordt er minder van de code hersteld. Daarom kan het zijn dat bij het scannen een deel van een QR-code ontbreekt en deze nog steeds scanbaar is bij hoge kwaliteit, maar niet bij lage kwaliteit.

In de onderstaande afbeelding is te zien dat bij kwaliteit H maximaal 30 procent van de QR-code kan worden hersteld, terwijl dit bij L slechts 7 procent is. In deze tekst hebben we kwaliteit H en L met elkaar vergeleken, zodat je zelf kunt zien dat kwaliteit H in bovenstaande voorbeelden scanbaar is, terwijl kwaliteit L dat niet is.

In de tabel wordt aangegeven hoeveel % van een QR-code ontbrekend kan zijn voordat de QR code het niet meer doet. Bij kwaliteit L is dat 7%, bij M 15%, bij Q 25% en bij H 30%.

Conclusie

QR-codes met een hogere kwaliteit zijn beter scanbaar, zelfs als er iets ontbreekt. Ons advies is om de kwaliteit van je QR-code zo hoog mogelijk in te stellen, zodat deze soepel kan worden gescand.

FAQ

Bij QRcode.nl heb je tal van mogelijkheden om je QR-code aan te passen aan jouw behoeften. Je kunt de kleuren wijzigen, het patroon aanpassen, de randen van de QR-code aanpassen, etc. etc. Bovendien kun je bij dynamische QR-codes een gepersonaliseerde link instellen. Met al deze opties kun je de perfecte QR-code voor jouw situatie maken. Ontdek hier meer over deze mogelijkheden en hoe je ze kunt gebruiken.

 

Er zijn diverse oorzaken waarom je QR-code mogelijk niet functioneert. De meest gangbare redenen zijn:

 1. Er is een typefout in de ingevoerde gegevens.
 2. De kwaliteit van de QR-code is matig.
 3. Je probeert de QR-code te scannen met een app; dit werkt vaak niet goed, en je kunt QR-codes doorgaans eenvoudig met je camera scannen.

Als je het probleem niet kunt identificeren of als je meer wilt weten, kun je hier klikken voor een lijst met de top 10 redenen waarom een QR-code niet werkt, samen met mogelijke oplossingen.

Een QR-code is een scanbare illustratie. Wanneer iemand de code scant, wordt deze doorgestuurd naar de informatie die in de QR-code is opgeslagen, zoals een website of tekst. De QR-code bestaat uit kleine ‘blokjes’ die een smartphone of tablet kan identificeren tijdens het scannen. Hierdoor kan het apparaat de persoon die de QR-code heeft gescand naar de relevante informatie leiden. Bij ons kunt u QR-codes genereren.

 

Een QR-code bestaat uit blokjes die op een achtergrond zijn geplaatst. De specifieke rangschikking van deze blokjes is wat hem uniek maakt. Door het contrast in kleur tussen de achtergrond en de blokjes kan een smartphone of tablet de precieze locatie van de blokjes op de achtergrond identificeren. Het apparaat herkent deze unieke rangschikking en leidt de persoon die de QR-code scant naar de informatie die in de QR-code is opgeslagen.

 

Een QR-code op zichzelf bestaat slechts uit enkele ‘blokjes’ op een achtergrond. Het belangrijkste is dus te verzekeren dat de webpagina waarnaar de QR-code verwijst veilig is. Om hier zeker van te zijn, is waakzaamheid geboden!

 

Dit kan eenvoudig met onze QR-code generator, en gaat als volgt:

 1. Je kunt een van onze QR-code typen kiezen.
 2. Je kan de benodigde gegevens invullen; bv. een URL of een tekst
 3. Je kan optioneel zelfs nog de QR-code personaliseren, bv. met een eigen logo
 4. Gaat dit allemaal iets te snel? Kijk dan hier voor een makkelijke stap voor stap uitleg over hoe je een QR-code kan aanmaken.
 • Een QR-code is opvallend en vangt zo de aandacht
 • QR-codes nemen weinig plaats in beslag
 • Je kan terugkoppeling krijgen via QR-codes
 • Het biedt gemak aan de klant
 • QR-codes zijn een laagdrempelige en goedkope manier van marketing

Zeker, dit is haalbaar! Wanneer je een QR-code creëert, word je doorgestuurd naar een scherm waar je de QR-code kunt opslaan als PNG, SVG of PDF bestand. Nadat je de QR-code hebt gedownload in het gewenste bestandsformaat, kun je deze afdrukken. Dit kan handig zijn om de QR-code ergens fysiek te plaatsen of op te hangen. Hier kun je QR-codes genereren en vervolgens direct downloaden en afdrukken!

 

Nee. De QR-code blijft vanaf de buitenkant precies hetzelfde. Je kan dus dezelfde QR-code blijven gebruiken. Het enige wat anders is, is dat onze servers als jouw QR-code wordt gescand naar een andere link zullen doorsturen dan eerder. Aan de QR-code zelf verandert niks.

Nee, dat is niet nodig. Bij QRcode.nl kun je elke gewenste kleur selecteren! Het is echter verstandig om een kleurencombinatie te kiezen met voldoende contrast, want als er niet genoeg contrast is, kan de QR-code niet worden gescand. Je kunt hier meer informatie vinden over het aanpassen van je eigen QR-code.

 

Er zijn diverse oorzaken waarom je QR-code mogelijk niet functioneert. De meest gangbare redenen zijn:

 1. Er is een typefout in de ingevoerde gegevens.
 2. De kwaliteit van de QR-code is matig.
 3. Je probeert de QR-code te scannen met een app; dit werkt vaak niet goed, en je kunt QR-codes doorgaans eenvoudig met je camera scannen.

Als je het probleem niet kunt identificeren of als je meer wilt weten, kun je hier klikken voor een lijst met de top 10 redenen waarom een QR-code niet werkt, samen met mogelijke oplossingen.

Het scannen van QR-codes is eenvoudig voor iedereen met een smartphone of tablet met een ingebouwde camera. Je opent gewoon de camera-app en richt deze op de QR-code. Het is belangrijk op te merken dat sommige oudere Android-smartphones met een besturingssysteemversie van Android 8.0 of lager helaas geen QR-codes kunnen scannen. Als je nog steeds problemen ondervindt bij het scannen van QR-codes, kun je hier terecht voor mogelijke oorzaken en oplossingen voor het scannen van een QR-code die niet lijkt te werken.

Absoluut, QR-codes zijn vrij van auteursrechten en kunnen door iedereen worden gebruikt of gemaakt. Er zijn talloze toepassingen voor QR-codes, dus voel je vrij om ze op elke gewenste manier te gebruiken! Je kunt op onze website QR-codes genereren.

 

Zeker, dit is mogelijk! Op QRcode.nl kun je je eigen logo in het midden van een QR-code plaatsen door simpelweg op de ‘logo’ knop te klikken tijdens het aanmaken van de code. Daarna kun je je logo uploaden en de grootte ervan aanpassen. Dit is buitengewoon handig, want het stelt iedereen die de QR-code scant in staat om onmiddellijk te zien van welke bron de code afkomstig is. Als je meer wilt weten over het verder personaliseren van je QR-code, kun je deze informatie vinden in onze blogpost.

 

Bij QRcode.nl heb je tal van mogelijkheden om je QR-code aan te passen aan jouw behoeften. Je kunt de kleuren wijzigen, het patroon aanpassen, de randen van de QR-code aanpassen, etc. etc. Bovendien kun je bij dynamische QR-codes een gepersonaliseerde link instellen. Met al deze opties kun je de perfecte QR-code voor jouw situatie maken. Ontdek hier meer over deze mogelijkheden en hoe je ze kunt gebruiken.

 

Een barcode, ook wel een streepjescode genoemd, bevat informatie die alleen horizontaal wordt opgeslagen. De code bestaat uit de breedte van elk streepje en is daarom eendimensionaal van aard. In tegenstelling tot een barcode, slaat een QR-code informatie zowel verticaal als horizontaal op. Deze code bestaat uit zowel de lengte als de breedte van de ‘blokjes’ in de QR-code, waardoor deze tweedimensionaal is. Door dit fundamentele verschil kan er meer dan 100 keer zoveel gegevens in een QR-code worden opgeslagen, waardoor de mogelijkheden voor QR-codes aanzienlijk groter zijn.

 

Hoewel de minimale grootte van een QR-code 1×1 cm is, is het in de praktijk vaak nodig dat deze wat groter is. Dit kan het geval zijn als de QR-code vanaf een grote afstand moet worden gescand of als er veel gegevens in moeten worden opgenomen, wat resulteert in veel blokjes.