De checklist

Een doordachte QR-code maken vereist aandacht voor verschillende details. Hier zijn de 6 belangrijkste punten om te overwegen bij het gebruik van QR-codes.

Samenvattend

 • Voordat je QR-codes downloadt, print of verspreidt, is het belangrijk om bepaalde stappen te volgen.
 • Denk na over het type QR-code dat je wilt gebruiken, statisch of dynamisch, en welk type past bij jouw behoeften.
 • Zorg voor een goede opmaak met voldoende contrast, test de QR-code en overweeg de printopties.
1. Kies het juiste type

QRcode.nl biedt 9 verschillende QR-code types aan (meer info). Hoewel de meeste QR-codes van het type ‘link’ zijn, is het toch slim om te controleren of een ander type geschikter is voor jouw situatie. Zo sluit de QR-code beter aan op jouw behoeften.

Bord op restauranttafel met QR-code voor de wifi

 Naar: wifi-installatie

2. Geef het opmaak

QR-codes zonder opmaak vallen vaak niet op. Codes die een reden geven om te scannen of duidelijk maken waar ze naartoe leiden, worden vaker gescand. Zelfs het simpele “scan mij” in een frame helpt al. Gepersonaliseerde QR-codes (hoe werkt dit?) werken over het algemeen beter, omdat ze uniek zijn. Controleer of jouw QR-code de juiste opmaak heeft!

QR-code met een filmbord als frame met Pathé logo en kleuren, met de tekst 'tickets hier'.
3. Contrast telt

Zorg dat er voldoende contrast is tussen de twee kleuren van de QR-code. Anders kunnen de blokjes moeilijk te lezen zijn en wordt de code onscanbaar. Een goede opmaak helpt hierbij, maar overdrijf niet. Scan de QR-code voordat je hem downloadt om te controleren.

QR-code waar de blokjes en de achtergrond 2 erg op elkaar lijkende tinten roze gebruiken.

Deze QR code is niet te scannen door het gebrek aan contrast.

4. Test vooraf

Voordat je een QR-code opslaat, is het verstandig om deze eerst te testen. Scan het voorbeeld aan de rechterkant. Werkt alles zoals het hoort? Dan kun je hem opslaan! Als er iets niet werkt, kan het aan de spelling, het contrast of andere redenen liggen. Controleer de code nogmaals voordat je deze daadwerkelijk gebruikt.

conceptversie van een QR-code in het anmaakscherm met een groen vinkje erin.
5. De juiste afmetingen

De afmetingen van een QR-code zijn belangrijk. Hij moet scanbaar zijn en opvallen. Er is geen vaste ideale afmeting, omdat elke code anders is. Vertrouw op je gevoel en test wat werkt. Meer weten over afmetingen? Klik hier.

Een QR-code die erg klein is afgebeeld op een wegwerp koffiebekertje.
6. Afdrukken van de QR-code

Bij het afdrukken van QR-codes kun je kiezen tussen pixel- en vectorbestanden. Hier zijn de voordelen van beide:

Pixelbestanden:

 • Eenvoudig te bewerken;
 • Geschikt voor alle platformen.

Vectorbestanden:

 • Nemen weinig opslagruimte in;
 • Blijven van goede kwaliteit bij vergroten;
 • Aanpassen en opslaan zonder verlies van kwaliteit.

Kies het juiste bestandsformaat (PDF wordt aanbevolen) om verrassingen bij het afdrukken te voorkomen. Meer info hierover? Klik hier.

2 afbeeldingen van vlinders naast elkaar. Er is ingezoomd op de afbeelding, waarbij de rechter vlinder (vector) een stuk scherper is dan de linker (pixel).

Naar: Drukmakers

FAQ

Er zijn diverse oorzaken waarom je QR-code mogelijk niet functioneert. De meest gangbare redenen zijn:

 1. Er is een typefout in de ingevoerde gegevens.
 2. De kwaliteit van de QR-code is matig.
 3. Je probeert de QR-code te scannen met een app; dit werkt vaak niet goed, en je kunt QR-codes doorgaans eenvoudig met je camera scannen.

Als je het probleem niet kunt identificeren of als je meer wilt weten, kun je hier klikken voor een lijst met de top 10 redenen waarom een QR-code niet werkt, samen met mogelijke oplossingen.

Hoewel de minimale grootte van een QR-code 1×1 cm is, is het in de praktijk vaak nodig dat deze wat groter is. Dit kan het geval zijn als de QR-code vanaf een grote afstand moet worden gescand of als er veel gegevens in moeten worden opgenomen, wat resulteert in veel blokjes.

 

Bij QRcode.nl heb je tal van mogelijkheden om je QR-code aan te passen aan jouw behoeften. Je kunt de kleuren wijzigen, het patroon aanpassen, de randen van de QR-code aanpassen, etc. etc. Bovendien kun je bij dynamische QR-codes een gepersonaliseerde link instellen. Met al deze opties kun je de perfecte QR-code voor jouw situatie maken. Ontdek hier meer over deze mogelijkheden en hoe je ze kunt gebruiken.

 

Zeker, dit is haalbaar! Wanneer je een QR-code creëert, word je doorgestuurd naar een scherm waar je de QR-code kunt opslaan als PNG, SVG of PDF bestand. Nadat je de QR-code hebt gedownload in het gewenste bestandsformaat, kun je deze afdrukken. Dit kan handig zijn om de QR-code ergens fysiek te plaatsen of op te hangen. Hier kun je QR-codes genereren en vervolgens direct downloaden en afdrukken!