QR-code grootte

QR-codes bestaan van piepklein op de achterkant van een verpakking tot reusachtige codes op billboards die van veraf kunnen worden gescand. Wat zijn nu de minimale en de ideale afmetingen voor QR-codes.

Samenvattend

  • Als een QR-code te klein is, kan deze niet worden gescand.
  • Het absolute minimum voor QR-code afmetingen is 1×1 cm, maar vaak is groter nodig.
  • Een voldoende grote QR-code is ook van belang om de aandacht te trekken.
Minimale afmetingen

Als een QR-code fysiek te klein is, zal een camera de blokjes in de code niet kunnen lezen, waardoor de code niet kan worden gescand. Dit is uiteraard te vermijden, maar hoe groot moet een QR-code zijn om dit te voorkomen?

De minimale grootte van een QR-code hangt af van de hoeveelheid data (en dus blokjes) in de code en de afstand van waaruit de code wordt gescand.

Als twee QR-codes beide 1×1 cm groot zijn, maar de ene bevat veel data en de andere weinig, dan is de kans groot dat de QR-code met minder data wel kan worden gescand, terwijl de andere niet. Dit komt doordat de QR-code met meer data meer blokjes bevat.

Wanneer beide QR-codes even groot zijn, staan de blokjes in de QR-code met meer data dichter op elkaar. Dit maakt het voor een camera moeilijker om de blokjes te herkennen.

Een QR-code die klein is afgebeeld maar erg veel data bevat. Er zijn daardoor heel veel blokjes dicht op elkaar.

De blokjes staan dicht op elkaar door veel data. De QR-code is niet te scannen.

Een QR-code die klein wordt afgebeeld. De QR-code bevat weinig data, waardoor de blokjes relatief groot en ver van elkaar af liggen.

Minder data, en minder blokjes. Deze QR-code is wel te scannen. Test het nu!

De ideale grootte

De minimale grootte voor een QR-code kan worden gesteld op 1×1 cm. Maar als er veel data in de code staat of als deze vanaf een aanzienlijke afstand wordt gescand, moet de QR-code groter zijn. De ideale afmetingen zijn afhankelijk van het specifieke gebruik.

Stel dat je een QR-code gebruikt op een restauranttafel zodat gasten het menu kunnen bekijken, dan zijn afmetingen van enkele centimeters al voldoende. Als je echter een QR-code langs de weg plaatst om te scannen, is een groter formaat uiteraard nodig.

De ideale afmetingen variëren dus per situatie. 1×1 cm kan dienen als het absolute minimum, maar grotere QR-codes vallen meer op en zijn vaak beter te scannen.

Groot reclamebord langs een weg, waarop een advertentie met QR-code staat.

Deze QR-code is groot omdat hij van verre afstand wordt gescand.

Wegwerp koffiebeker, waarop een QR-code staat voor meer informatie.

De QR-code kan klein zijn omdat deze van korte afstand wordt gescand.

FAQ

Een QR-code is een scanbare illustratie. Wanneer iemand de code scant, wordt deze doorgestuurd naar de informatie die in de QR-code is opgeslagen, zoals een website of tekst. De QR-code bestaat uit kleine ‘blokjes’ die een smartphone of tablet kan identificeren tijdens het scannen. Hierdoor kan het apparaat de persoon die de QR-code heeft gescand naar de relevante informatie leiden. Bij ons kunt u QR-codes genereren.

 

Een QR-code bestaat uit blokjes die op een achtergrond zijn geplaatst. De specifieke rangschikking van deze blokjes is wat hem uniek maakt. Door het contrast in kleur tussen de achtergrond en de blokjes kan een smartphone of tablet de precieze locatie van de blokjes op de achtergrond identificeren. Het apparaat herkent deze unieke rangschikking en leidt de persoon die de QR-code scant naar de informatie die in de QR-code is opgeslagen.

 

Een QR-code op zichzelf bestaat slechts uit enkele ‘blokjes’ op een achtergrond. Het belangrijkste is dus te verzekeren dat de webpagina waarnaar de QR-code verwijst veilig is. Om hier zeker van te zijn, is waakzaamheid geboden!

 

Dit kan eenvoudig met onze QR-code generator, en gaat als volgt:

  1. Je kunt een van onze QR-code typen kiezen.
  2. Je kan de benodigde gegevens invullen; bv. een URL of een tekst
  3. Je kan optioneel zelfs nog de QR-code personaliseren, bv. met een eigen logo
  4. Gaat dit allemaal iets te snel? Kijk dan hier voor een makkelijke stap voor stap uitleg over hoe je een QR-code kan aanmaken.
  • Een QR-code is opvallend en vangt zo de aandacht
  • QR-codes nemen weinig plaats in beslag
  • Je kan terugkoppeling krijgen via QR-codes
  • Het biedt gemak aan de klant
  • QR-codes zijn een laagdrempelige en goedkope manier van marketing

Zeker, dit is haalbaar! Wanneer je een QR-code creëert, word je doorgestuurd naar een scherm waar je de QR-code kunt opslaan als PNG, SVG of PDF bestand. Nadat je de QR-code hebt gedownload in het gewenste bestandsformaat, kun je deze afdrukken. Dit kan handig zijn om de QR-code ergens fysiek te plaatsen of op te hangen. Hier kun je QR-codes genereren en vervolgens direct downloaden en afdrukken!

 

Nee. De QR-code blijft vanaf de buitenkant precies hetzelfde. Je kan dus dezelfde QR-code blijven gebruiken. Het enige wat anders is, is dat onze servers als jouw QR-code wordt gescand naar een andere link zullen doorsturen dan eerder. Aan de QR-code zelf verandert niks.

Nee, dat is niet nodig. Bij QRcode.nl kun je elke gewenste kleur selecteren! Het is echter verstandig om een kleurencombinatie te kiezen met voldoende contrast, want als er niet genoeg contrast is, kan de QR-code niet worden gescand. Je kunt hier meer informatie vinden over het aanpassen van je eigen QR-code.

 

Er zijn diverse oorzaken waarom je QR-code mogelijk niet functioneert. De meest gangbare redenen zijn:

  1. Er is een typefout in de ingevoerde gegevens.
  2. De kwaliteit van de QR-code is matig.
  3. Je probeert de QR-code te scannen met een app; dit werkt vaak niet goed, en je kunt QR-codes doorgaans eenvoudig met je camera scannen.

Als je het probleem niet kunt identificeren of als je meer wilt weten, kun je hier klikken voor een lijst met de top 10 redenen waarom een QR-code niet werkt, samen met mogelijke oplossingen.

Het scannen van QR-codes is eenvoudig voor iedereen met een smartphone of tablet met een ingebouwde camera. Je opent gewoon de camera-app en richt deze op de QR-code. Het is belangrijk op te merken dat sommige oudere Android-smartphones met een besturingssysteemversie van Android 8.0 of lager helaas geen QR-codes kunnen scannen. Als je nog steeds problemen ondervindt bij het scannen van QR-codes, kun je hier terecht voor mogelijke oorzaken en oplossingen voor het scannen van een QR-code die niet lijkt te werken.

Absoluut, QR-codes zijn vrij van auteursrechten en kunnen door iedereen worden gebruikt of gemaakt. Er zijn talloze toepassingen voor QR-codes, dus voel je vrij om ze op elke gewenste manier te gebruiken! Je kunt op onze website QR-codes genereren.

 

Zeker, dit is mogelijk! Op QRcode.nl kun je je eigen logo in het midden van een QR-code plaatsen door simpelweg op de ‘logo’ knop te klikken tijdens het aanmaken van de code. Daarna kun je je logo uploaden en de grootte ervan aanpassen. Dit is buitengewoon handig, want het stelt iedereen die de QR-code scant in staat om onmiddellijk te zien van welke bron de code afkomstig is. Als je meer wilt weten over het verder personaliseren van je QR-code, kun je deze informatie vinden in onze blogpost.

 

Bij QRcode.nl heb je tal van mogelijkheden om je QR-code aan te passen aan jouw behoeften. Je kunt de kleuren wijzigen, het patroon aanpassen, de randen van de QR-code aanpassen, etc. etc. Bovendien kun je bij dynamische QR-codes een gepersonaliseerde link instellen. Met al deze opties kun je de perfecte QR-code voor jouw situatie maken. Ontdek hier meer over deze mogelijkheden en hoe je ze kunt gebruiken.

 

Een barcode, ook wel een streepjescode genoemd, bevat informatie die alleen horizontaal wordt opgeslagen. De code bestaat uit de breedte van elk streepje en is daarom eendimensionaal van aard. In tegenstelling tot een barcode, slaat een QR-code informatie zowel verticaal als horizontaal op. Deze code bestaat uit zowel de lengte als de breedte van de ‘blokjes’ in de QR-code, waardoor deze tweedimensionaal is. Door dit fundamentele verschil kan er meer dan 100 keer zoveel gegevens in een QR-code worden opgeslagen, waardoor de mogelijkheden voor QR-codes aanzienlijk groter zijn.

 

Hoewel de minimale grootte van een QR-code 1×1 cm is, is het in de praktijk vaak nodig dat deze wat groter is. Dit kan het geval zijn als de QR-code vanaf een grote afstand moet worden gescand of als er veel gegevens in moeten worden opgenomen, wat resulteert in veel blokjes.