Wat te doen als je QR-code niet werkt?

QR-codes kunnen om verschillende redenen niet functioneren. Hier zijn oplossingen voor de tien meest voorkomende oorzaken van niet-werkende QR-codes.

Samenvattend

  • QR-codes kunnen om diverse redenen niet werken, zoals:
  • gebruik van een app ofverouderd apparaat, onjuiste gegevens in de QR-code, of de kwaliteit van de code is te slecht om gescand te worden;
  • Ook kunnen er te veel blokjes in de QR-code staan, je scant de code met een bankapp of de code is ‘gedeactiveerd’.
1. Gebruik je een app?

Voor bijna alle smartphones is een app zoals QR & Barcode Scanner niet nodig om een QR-code te scannen. Dergelijke scan-apps vertonen vaak reclame en werken soms helemaal niet. De camera van je telefoon is doorgaans beter voor het scannen van QR-codes.

Logo van de app QR& Barcode scanner

De app QR & Barcode Scanner 

2. Gebruik je een verouderde Android versie?

Als je een Android-versie onder 9.0 hebt, kan het lastiger zijn om QR-codes te scannen. Deze oude versies, voor telefoons van vóór 2018, kunnen QR-codes niet via de camera scannen. Telefoons met Android 8.0 of ouder zijn hierop een uitzondering, omdat QR-codes hiermee wel gescand kunnen worden via Google Assistent.

Het Android logo.
3. Kloppen de ingevulde gegevens niet?

Dit is een veelvoorkomende fout. Als de URL in de QR-code niet klopt, werkt de code niet. Het probleem zit dan niet in de QR-code zelf, maar in de ingevoerde gegevens.

Fouten zien er bijvoorbeeld zo uit:

https://:bol.com , en
htps://bol.com ipv https://nu.nl

 

Veelgemaakte fouten zijn bijvoorbeeld:
https://:nu.nl , of
htps://nu.nl ipv https://nu.nl

Scherm op Google waarin getoond wordt dat een site niet bereikbaar is.

Wanneer de data in de QR-code niet klopt, dan wordt de scanner ook niet naar de goede landingspagina geleid.

4. Is het contrast te laag?

Bij onvoldoende contrast tussen de kleuren in een QR-code kunnen de blokjes moeilijk worden gelezen, waardoor de code niet scanbaar is. Kies in dat geval kleuren met meer contrast.

QR-code met weinig contrast. De achtergrond is donkerrood en de blokjes van de QR-code zelf zijn felroze.

Vanwege onvoldoende contrast zal een telefoon de blokken van de QR-code niet kunnen onderscheiden, waardoor deze niet te scannen is.

5. Vallen de hoeken weg?

Als de hoeken van een QR-code ontbreken bij het scannen, werkt deze meestal niet, omdat de hoeken essentieel zijn voor herkenning door de camera.

QR-code waarbij de hoeken niet zichtbaar zijn.

Hier vallen enkele hoeken van de QR-code weg. Scan het zelf!

6. Is de QR code onscherp?

Een onscherpe QR-code, zowel op beeld als op papier, wordt mogelijk niet herkend door een camera. Zorg dus voor een scherpe weergave.

Een wazige afbeelding van een QR-code.

Deze QR-code is erg onscherp, waardoor deze niet meer werkt. Scan hem zelf! 

7. Is de QR code te klein?

Een te kleine QR-code kan niet goed worden gelezen door een camera. De blokken kunnen dan namelijk niet meer worden herkend. Een QR-code moet doorgaans minstens 1×1 cm zijn, maar vaak is dit meer. Dit hangt af van de hoeveelheid data en de scanafstand. Lees hier meer.

Een QR-code die klein is afgebeeld maar erg veel data bevat. Er zijn daardoor heel veel blokjes dicht op elkaar.

Deze QR-code staat vol met data, zodat hij met 1×1 cm niet te scannen is.

Een QR-code die klein wordt afgebeeld. De QR-code bevat weinig data, waardoor de blokjes relatief groot en ver van elkaar af liggen.

In deze QR code staat minder data waardoor deze bij gelijke grootte wel te scannen is.

8. Staat er teveel data in de QR code?

Te veel informatie leidt tot meer blokken in de QR-code, waardoor deze niet meer herkend worden door de camera. De QR-code is dan niet meer te scannen. Verminder de hoeveelheid data in de QR code, door bijvoorbeeld het bestand te comprimeren of de URL in te korten.

QR-code die heel erg vol staat. Er staan heel veel kleine blokjes heel dicht op elkaar.

De QR-code bevat teveel data. Deze is niet meer te scannen.

9. Scan je een QR code met je bank app?

Bij banken kan je vaak inloggen op online bankieren door een QR code te scannen met de bankapp. Dit is handig, veilig en snel. Echter kan je met de bank app alleen bank QR-codes scannen. Andere QR codes zullen niet werken en daarvoor moet je dus je camera app gebruiken.

Dit is het scherm van ASN online bankieren waarop kan worden ingelogd d.m.v. een QR-code.

In bovenstaande afbeelding kan worden ingelogd in online bankieren met een QR code die kan worden gescand met de bank app.

10. Is de QR-code is verlopen?

Bij dynamische QR-codes kan het zijn dat ze na verloop van tijd niet meer werken. Soms vragen sites geld om dynamische QR-codes permanent werkend te houden. Ze kunnen deze QR-codes deactiveren door de redirect pagina waar de QR code eigenlijk naar verwijst uit de lucht te halen.  QRcode.nl biedt unieke en betrouwbare QR-codes aan voor een zeer schappelijke prijs. Voor slechts 300 euro per jaar weet je als bedrijf zeker dat je goed zit. De nieuwste innovaties in QR-code land zijn beschikbaar, exclusief voor onze klanten.

FAQ

Het scannen van QR-codes is eenvoudig voor iedereen met een smartphone of tablet met een ingebouwde camera. Je opent gewoon de camera-app en richt deze op de QR-code. Het is belangrijk op te merken dat sommige oudere Android-smartphones met een besturingssysteemversie van Android 8.0 of lager helaas geen QR-codes kunnen scannen. Als je nog steeds problemen ondervindt bij het scannen van QR-codes, kun je hier terecht voor mogelijke oorzaken en oplossingen voor het scannen van een QR-code die niet lijkt te werken.

Er zijn diverse oorzaken waarom je QR-code mogelijk niet functioneert. De meest gangbare redenen zijn:

  1. Er is een typefout in de ingevoerde gegevens.
  2. De kwaliteit van de QR-code is matig.
  3. Je probeert de QR-code te scannen met een app; dit werkt vaak niet goed, en je kunt QR-codes doorgaans eenvoudig met je camera scannen.

Als je het probleem niet kunt identificeren of als je meer wilt weten, kun je hier klikken voor een lijst met de top 10 redenen waarom een QR-code niet werkt, samen met mogelijke oplossingen.

Hoewel de minimale grootte van een QR-code 1×1 cm is, is het in de praktijk vaak nodig dat deze wat groter is. Dit kan het geval zijn als de QR-code vanaf een grote afstand moet worden gescand of als er veel gegevens in moeten worden opgenomen, wat resulteert in veel blokjes.

 

QRcode.nl is de grootste QR-code generator van de Benelux. We bieden vooraanstaande QR-code oplossingen voor jouw organisatie. Zo kan je hier customizable productpagina’s maken, geniet je van speciale QR-code typen, en kan je je eigen domein in beeld laten tonen bij het scannen. Allemaal uniek in de markt! Heb je de QR-code toepassing die je zoekt nog niet gevonden? Neem contact op, en wellicht is dat de nieuwe oplossing die wij voor je kunnen aanbieden!