Statische of dynamische QR-code: Wat te kiezen?

Of je statische of dynamische QR-codes gebruikt is erg belangrijk voor hoe succesvol je QR-code gebruik is. Maar wat houdt statisch en dynamisch nou eigenlijk in? Wat het is, hoe het werkt, en wat de voor- en nadelen van beide zijn zetten we voor je op een rij.

Samenvattend

  • Er zijn twee soorten QR-codes: statisch en dynamisch.
  • Bij een statische QR-code wordt informatie rechtstreeks in de code opgenomen, waarop je als gebruiker direct wordt gestuurd.
  • Dynamische QR-codes werken met een omweg, waardoor het aantal scans traceerbaar is en de code achteraf te wijzigen valt.

Statische QR-code

Statische QR-codes vinden brede toepassing. Ze kunnen doorverwijzen naar websites, contactgegevens tonen, menu’s onthullen en nog veel meer. Bij ons kun je moeiteloos statische QR-codes genereren.

Bij een statische QR-code wordt alle input die je bij het genereren verstrekt meteen in de code opgenomen.

Deze informatie zit in de blokken van de QR-code. Tablets en telefoons kunnen de blokken scannen en interpreteren.

De voordelen:

  • Statische QR-codes blijven permanent functioneren, aangezien alle data in de code zelf staat.
  • Er is geen 3e partij nodig om informatie op te slaan.

De nadelen

  • Je kunt niet meten hoe vaak de QR-code wordt gescand, tenzij je dit op je eigen website kunt volgen.
  • Eenmaal gegenereerde informatie in de QR-code kan nooit meer worden aangepast, omdat alle informatie permanent in de blokjes van de QR-code is opgeslagen.
  • Bijzondere acties die niet door je telefoon worden herkend, zoals directe video-weergave, zijn niet mogelijk.
Rode QR-code met NOS logo.

Een voorbeeld van een statische QR code

De diagram beeld uit dat de link die bij het aanmaken is opgegeven in de QR-code komt te staan. Als je de QR-code scant wordt je vervolgens naar die link doorgestuurd.

Dynamische QR-code:

Een dynamische QR-code heeft deze nadelen niet, omdat deze via een omweg naar de uiteindelijke bestemming (landingspagina) leidt.

De werking van dynamische QR-codes is als volgt:

  1. Na het scannen word je eerst doorgestuurd naar een gepersonaliseerde pagina van de website waar je de QR-code hebt aangemaakt.
  2. Daarna stuurt deze pagina je door naar de landingspagina, in dit geval ah.nl.

In de QR-code zelf staat enkel de opdracht om te linken naar de pagina waar de scan wordt geregistreerd. Deze pagina is uniek voor elke QR-code en heeft als taak je direct van deze redirect pagina naar de landingspagina te sturen. Omdat de landingspagina niet direct in de QR-code is verwerkt, kun je deze nog eenvoudig wijzigen nadat de QR-code is gecreëerd.

Voordelen van dynamische QR-codes:

Het aantal mensen dat de QR-code heeft gescand, wordt automatisch gemeten via de unieke redirect pagina voor elke QR-code. De landingspagina kan te allen tijde worden aangepast. Dynamische QR-codes zijn geschikt voor bijna alle doeleinden.

Rode QR-code met NOS logo.

Voorbeeld van een dynamische QR Code

QR-code aanmaken?

Vanwege de voordelen van dynamisch QR-codes biedt QRcode.nl deze aan! Voor een prijs van slechts €25 per maand vind je unieke voordelen voor een uniek lage prijs. Meer weten? Zie onze tarieven pagina, of maak onze QR-codes tijdelijk gratis aan!

FAQ

Er zijn twee typen QR-codes: statische en dynamische QR-codes. Een dynamische QR-code werkt anders dan een statische en heeft daardoor als voordelen dat het aantal scans makkelijk is bij te houden en dat de QR-code na het aanmaken nog aangepast kan worden. QRcode.nl biedt daarom alleen dynamische QR-codes aan. Lees hier hoe dynamische QR-codes exact werken.

Dynamische QR-codes volgen een tweestapsproces:

  1. Eerst verwijzen ze naar een unieke pagina, zoals onze eigen website: qrcode.nl, met extra gegevens achter de link.
  2. Vervolgens leidt de pagina de scanner direct naar de URL (link) die is ingevoerd door degene die de QR-code heeft gegenereerd.

Waarom gebeurt dit?

Omdat de link niet rechtstreeks in de blokjes van de QR-code zelf is ingebed, kan deze achteraf nog worden aangepast om naar een andere bestemming te verwijzen. Dit gebeurt via de pagina, die ook het aantal scans eenvoudig kan bijhouden.

 

Je QR-codes van QRcode.nl mogen onbeperkt gescand worden. Er zit geen limiet op het aantal scans voor een QR-code.

Dit gaat heel eenvoudig en verloopt als volgt:

  1. Meld je aan bij je account.
  2. Zoek naar de QR-code die je wilt wijzigen.
  3. Onder het gedeelte ‘Link/website’ kun je de URL aanpassen waarnaar de QR-code verwijst.
  4. Nadat je de link hebt aangepast, klik je gewoon op de knop ‘Opslaan’.

 

Het aantal gescande QR-codes wordt automatisch vastgelegd in je persoonlijke account. Voor elke QR-code kun je aan de rechterkant een grafiekpictogram en het totale aantal scans vinden. Als je op het grafiekpictogram zelf klikt, wordt er een grafiek weergegeven met het aantal scans per dag. Je kunt de periode naar wens aanpassen door de datum te wijzigen en op ‘Toepassen’ te klikken.

QRcode.nl heeft verschillende typen QR-codes. Momenteel zijn dat: link, video, audio, pdf, tekst, afbeelding, vCard, social media en productpagina. Het type link wordt het vaakst gebruikt, omdat je er mee kan verwijzen aar een internetpagina. Klik hier voor meer info over alle typen.

Ja! Log in op je eigen account en ga dan naar de QR-code die je wilt wijzigen. Je kunt klikken op wijzig stijl, en op afronden en opslaan klikken als je klaar bent. De QR-code heeft dan de nieuwe opmaak.

Als je een verkeerd type hebt gekozen en je wilt het type QR-code veranderen (bijv. van tekst naar link), dan kan dit niet zomaar. Je moet hiervoor een nieuwe QR-code met het juiste type aanmaken. De oude QR-code kan je archiveren.